4 rzeczy, których mogłeś nie wiedzieć o spirulinie

Dodano:
Spirulina Źródło: Fotolia / marrakeshh
Coraz więcej mówi się o spirulinie, czyli mikroskopijnych, sproszkowanych algach, które w medycynie naturalnej znane są od lat. Oszaleliśmy na ich punkcie, gdy o spirulinie zaczęły opowiadać znane blogerki, celebrytki i dietoterapeuci. Dziś spirulinę nazywa się „superfood”, ze względu na jej prozdrowotne właściwości.

Spirulina jest rodzajem zielonych alg rosnących w zbiornikach słodkowodnych. Jest to roślina, która jest w stanie wytrzymać znaczne wahania temperatury i nadal dobrze się rozwija. Między innymi to dlatego hodowana jest w wielu miejscach na świecie. Uważa się, że dzięki swojemu unikalnemu składowi, może być niezwykle pożywnym elementem codziennej diety, czyli zaliczać się do grona tzw. „superżywności”.

Spirulina jest bogata w składniki odżywcze

Z danych, opublikowanych na stronie „Nutrition Data” wynika, że 28 g spiruliny zawiera:

  • 44 procent naszego dziennego zapotrzebowania na żelazo,
  • 32 procent naszego zapotrzebowania na białka,
  • 60 procent na ryboflawiny,
  • 44 procent na tiaminę,
  • 85 procent na miedź.

Ta sama porcja zawiera również mniejsze ilości witamin A, C, E i K, liczne inne witaminy z grupy B i minerały śladowe oraz niezbędne kwasy tłuszczowe. Pozbawiona jest właściwie tylko witaminy D.

Spirulina chroni przed wirusami

Badanie z 2005 r., opublikowane w „Current Pharmaceutical Biotechnology” wykazało, że wysokie stężenie naturalnych składników odżywczych spiruliny może poprawić aktywność białych krwinek i stymulować przeciwciała. Te właściwości sprawiają, że spirulina doskonale chroni przed wieloma poważnymi wirusami.

Spirulina chroni wątrobę

Wiele mówi się o tym, że sproszkowane algi mają pozytywny wpływ na tarczycę, chronią układ krążenia i pomagają usunąć toksyny z organizmu. Ale badanie opublikowane w „International Journal of Integrative Biology” wykazało, że spirulina pozytywnie wpływa także na wątrobę.

Spirulina wpływa na pracę mózgu

Badanie z 2005 r. opublikowane w „Journal of Experimental Neurology” wykazało, że dawka spiruliny wynosząca 180 miligramów na kilogram masy ciała ma zdolność zmniejszania uszkodzenia mózgu i wspomaga odbudowę neuronów u szczurów po udarach.

Naukowcy uznali związek między poprawą funkcji mózgu a „dietą wzbogaconą w antyoksydanty i przeciwzapalne fitochemikalia”.

Źródło: Daily Health Post
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...